PREDARWINISME

Teories gregues:
Anaximandro va dir que el mon no va ser creat de sobte, i que els vertebrats probenen dels peixos
Plató: diu que totes les coses i els éssers vius responen a una idea o essència immutable.
Aristòteles: Es va interessar en classificar els organismes vius del mes simple al mes complexe però era immutable, no admitia canvis


Catastrofisme (Georges Cuvier): explica l’existència i desaparició d’espècies. La teoria explica que ja havien existit éssers vius diferents als actuals, que van romandre sense canviar durant molt de temps i que van morir sobtadament després d’una catàstrofe natural. Un cop desapareixen tornen a sorgir nous éssers vius. Gracies els fòssils.

Creacionisme: Explicava que les espècies van ser creades per Déu, i que es mantindrien immutables en el temps.
Lamarckisme: La primera teoria evolutiva va ser escrita pel naturalista Jean Baptiste- Pierre Antoine de Monet, cavaller de Lamarck.

Lamarck pensava que les diferents espècies d’essers vius  es transformaven al llarg del temps.
La seva teoria consta de tres punts principals:

1.       Els organismes mostren una tendència cap a la complexitat: els organismes simples, al llarg dels anys van evolucionant cap a espècies més complexes.

2.       L’ús repetit d’un òrgan en produeix el desenvolupament: els organismes que viuen en un medi determinat, evolucionen segons els canvis que es produeixen en el medi que habiten i els òrgans que més utilitza. Lamarck deia que           “ la funció crea l’òrgan i el desús en produeix la degeneració.” Amb això Lamarck assegurava que els caràcters originaris de cada espècie van sent substituïts lentament per els anomenats caràcters adquirits.

3.       Els caràcters adquirits són heretables: quan un medi varia, els seus organismes també ho fan per adaptar-se, aquestes variacions, que en realitat, són evolucions passen als seus descendents. El fenotip d’un organisme es condicionat pel medi on viu. Si el medi canvia es produeix una mutació dirigida a mantenir l’adaptació.

NEODARWINISME


El Neodarwinisme o teoria sintètica de l’evolució conté les idees del darwinisme però amb les lleis de Mendel y las mutacions. Va sorgir a principis del s.XX.
Els biòlegs que van donar lloc al Neodarwinisme van ser: Dobzhansky, Ernst Mayr i Julian Huxely.

El Neodarwinisme té uns principis bàsics:
1.       L’individu no és l’element que evoluciona sinó és la població
2.       Les mutacions aporten la varietat genètica
3.       Perquè una població arribi a ser una espècia diferent a una altra és indispensable l’aïllament 
       entre ells
4.       L’evolució es produeix de forma gradual com a conseqüències de petits canvis.
5.       Refusa les idees del lamarckisme

Dobzhansky demostra que poblacions naturals conserver diversos al·lels de cada gen.



DARWINISME

La teoria de l'evolució de Darwin i Wallace diu que la selecció natural és el mecanisme pel cual les especies canvien al llarg del temps. El darwinisme es pot resumir en:

1. Les formes de vida no són estàtiques sinó que evolucionen; les espècies canvien contínuament, unes s'originen i altres s'extingeixen.

2. El procés de l'evolució és gradual, lent i continu.

3. Els organismes semblants estan emparentats i descendeixen d'un avantpassat comú. Tots els organismes vivents poden remuntar-se a un origen únic de la vida.

4. La selecció natural es divideix en dues fases que explica tot el sistema:
 1ª fase: Generació de modificacions espontànies en els individus.
 2ª fase: Els individus més ben dotats, els que han nascut amb modificacions espontànies favorables per fer front al medi ambient tindran més possibilitats de sobreviure, de reproduir-se i de deixar descendents amb les seves avantatges.